2018. március 22., csütörtök

Aranykapu és Áspis-kerekes




Már alig várom, hogy újjászülessen a természet! A nappalok és az éjjelek végre egyenlő hosszúságúak – ez azt jelenti, hogy előbb utóbb, elkerülhetetlenül eljön hozzánk a jó idő! J
Hagyományaink szerint ekkor karikáztak a nők, menyecskék, falukerültek a lányok. Az ide köthető dalok a termékenység- és ebből adódóan a szerelemvarázslásra koncentrálnak. Vegyünk példának a mindenki által ismert „Bújj, bújj zöld ágat”. Ebben a dalban a kedvenc motívumom az aranykapu – erre a világra bizony aranykapun érkezünk! A varázslatot erősíti, az idő visszafordítása: „Szita, szita péntek, Szerelem csürtörtök, Dob szerda.” SZERdán, (a hét közepén!) megdobban a szív, csütörtökre szerelemmé válik, pénteken meg elválik, hogy mi lesz belőle, ahogy a szitálás során is osztályozódnak a dolgok.
Ebben az időszakban sokat emlegetem a kedvenc gyógyító mondókámat is, mert a megújulás gyógyulást hoz! A mondóka így szól:
Áspis kerekes,
utifüves leveles,
Bíbola, bíbola,
Pacs, pacs, pacs!!!

Ez a gyanútlan gyermekmondóka mindent tud a népi gyógyászatról! Lássuk csak!
Az áspis kígyó egy egyiptomi kígyófajta. A kígyóméreg kettős: egyrészt veszélyes és halálos lehet, másrészt viszont, ha jó helyen és mennyiségben használjuk, akkor mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas. A kígyó ereje bölcs és nagy tudást igényel – csak a legbölcsebbek gyógyítnak vele. S e sor alatt, napirányban körözünk a fájó testrész felett.
A kerek levelű utifű a vándorok gyógynövénye: mindenre gyógyír, ami az úton járók betegsége lehet: a feltört lábakra, sebekre hat. S e közben 4 levelű lóherét rajzolunk ujjunkkal a sajgó testrészre – mint a négy égtájnak és erőnek jelezve tiszteletünket.
A „Bíbola…” sor alatt kézsimítással egyszerűen kihúzzuk a betegséget. De mint ahogy azt a népi tudás tartja, ami megürül, az bizony beszippanthat bármit. Mint egy légüres tér is teszi. A népi gyógyászok az ilyen megürült energetikai térbe mindig tettek valami jót! Ezért aztán a mondóka utolsó sorára pacskoló mozdulattal játsszuk el, hogy tettünk valamit a megürült részre.
Ezzel a tudással bátran indulhatunk, bátran léphetünk a megújulás felé!
S ha valakinek efelől még kétsége lenne, akkor vesse tekintetét a megérkezett gólyáinkra! És elő a sípokkal, dobokkal, nádi hegedűkkel a gyógyulásért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése