2014. február 24., hétfő

Elmúlt farsang, jöhet a kikelet!



Elmúlt Farsang, itt hagyott,
A lányoknak bút hagyott
De énnékem nem hagyott
Mer’ én mindig víg vagyok.

Ha jól emlékszem így szól a dal.
…de tudnod kell rólam, hogy igazi költőnő lappang bennem, ezért aztán ha egy picit is gyengül a memóriám, rögtön bekapcsol az átköltés üzemmód. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy ugye tudod, most Farsangban tartották régen az esküvőket. Most ér össze az évgyűrű „női szakasza” a „férfias szakasszal”. Bölcs őseink a gondolkodásmódjukat térbe és időbe illesztették, és hihetetlen párhuzamokat és örök érvényű igazságokat tudtak levonni. Ebből egy kis szeletet szeretnék megmutatni neked, kedves Te!
Szóval, most Farsangot elbúcsúztatván a Kikelet ideje jön. Az évnek egyfajta átfordulása az összehúzó, vonzó fém- és vízerőből hirtelen elindul a növekedés, hirtelen felfelé és kifele tör minden. Rengeteg energia van ebben a szakaszban. De tudd, hogy az év szakaszai csodálatosan megjelennek a minden napjainkban is: a Kikelet párhuzama a Keleti ébredés. Akár minden nap megtapasztalhatod a Kikelet erejét, ha reggel odaáldozod magad csak egy kis időre a Napfelkeltének.
Hogyan jelent  meg a Kikelet és a Kelet a térrendezésben? Hát egyszerűen: keletelt házakat építettek őseink – amíg a városrendezés és a népsűrűség miatt nem kellett „racionalizálni" a dolgokat. A reggeli napfény útjában pedig semmi nem állhatott. A nyílászárókat pedig kinyitották napkeltekor. Még ma is ösztönösen szellőztetünk reggelente. Beengedjük azt az erőt, ami újjászül.
Na és már csak az emberi élet párhuzama hiányzik: Itt jön a szerelem időszaka. Gyermekeinket azonban meg kell tanítani rá. Arra, amit legszebben az „aja” szó ír le számomra. (Különben nem tudom, észrevetted-e, hogy a gyermekek először az édesanyjukra pont ezt a szót használják. Nem hiszek a véletlenekben.) Erről pedig nagyon jó tanítás van a Yotengrit I. ben. Érdemes egyszer elolvasni. De most az én szó-ömlenygésem helyett álljon itt egy idézet:
„Az ép ember: nő vagy férfi, A serdülő ember: évekig virágzó fa. Ha virágai nem termékenyíttetnek meg, lehullanak magtalanul. AJÁ-t ha nem tapasztal, leveti magtalanul lelke ama virágait, melyek megtermékenyülve alkalmassá tennék jó szeretővé, jó élettárssá. Okítsd ezért gyerekeidet, a körülötted élő gyerekeket, ifjakat. Csöppségnek csöppséghez mérten, futkározónak futkározóhoz mérten, kamasznak kamaszhoz mérten gyarapítsd tudását. A fi gyerek tanulja meg, a leány kincs; a leány gyerek tanulja meg, a fiú érték. E szerint költs nekik meséket.” (…)
„Ahol gyöngédek a gyerekhez, apolgatják, simogatják, cirógatják, becézik, ott gyöngédségre, szeretetre nevelődik. (…) Ha látja a gyerek, hogy szülei érdeklődnek, szeretik egymást, babusgatják, ott azt tanulja, ez így van rendjén. Ő is ilyen életre készülődik. Az anya vonja keblére gyermekeit, az apjuk ültesse térdére Láttassák, éreztessék gyerekeikkel, hogy őket is szeretik, nemcsak egymást.”
Máté Imre: Yotengrit I. 123-125. oldal

… és milyen meséket meséljünk erről? Bármilyen népmesét, amiben a királyfi a királyleányra rátalál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése